Дни след като руските сили се оттеглят от покрайнините на Киев

...
Дни след като руските сили се оттеглят от покрайнините на Киев
Коментари Харесай

Две години по-късно: Буча все още се възстановява от руската окупация

Дни откакто съветските сили се оттеглят от покрайнините на Киев в трагичните първи седмици на пълномащабната си инвазия преди две години, една фотография разкрива какво е станало с изчезналия брачен партньор на Наталия Вербова. Разглеждайки изображението на осем екзекутирани мъже, лежащи върху леден бетон в предградието Буча, тя се стопира на мъж с лице надолу и вързани ръце. Тя вижда, че това е съпругът и Андрий, който се е включил към териториалната защита дни след нашествието, само че е бил арестуван от съветските.
Тази покруса се случи преди две години. Но за мен тези две години минаха като един ден. Нямаше нито един ден, в който да не мисля за това и да не си припомням за брачна половинка си и за случилото се.
Наталия Вербова, вдовица на украинския доброволец Андрий Вербови

След нахлуването в Украйна съветските войски бързо окупират Буча и остават там към месец. Когато украинските войски завладяват града, те откриват това, което оказва се като епицентър на жестокостите на войната. Десетки тела на мъже, дами и деца лежат по улиците, в дворовете и домовете и в всеобщи гробове. На някои от тях имало следи от изтезания. Наталия държи движимостите на брачна половинка си - телефона и портфейла му - като скъпоценности. Тя обаче не може да продължи напред. Вдовицата казва, че държавното управление не е дало на брачна половинка ѝ формален статут на боен, което би разрешило на фамилията да получи финансова отплата. Това е проблем, който споделят множеството от фамилиите на мъжете. Олександър Туровски, чийто 35-годишен наследник Светослав е бил измежду тях, се бори да получи същия статут.
На 4 април, в 6:18 ч. сутринта, той изпрати SMS: " Дядо ни избави, осем души. Не мога да се обадя. Не ми се обаждай, в близост има чеченци ". И това беше последният му SMS. На 6 април научих, че е умрял.
Олександър Туровски, татко на украинския доброволец Святослав Туровски

Две години по-късно Буча се развива. Кафенетата и заведенията за хранене са отворени. Те са признаци на вяра и обновяване там, където в миналото е имало единствено контузия и обезсърчение. За жителите на града времето обаче не е притъпило болката от загубата. Украинските управляващи оповестяват, че общият брой на починалите не е конкретизиран, а доста от тях към момента са в неопределеност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР